MOJ KRF

vodič po najlepšem ostrvu Mediterana

Impresije s KRFA - www.mojkrf.info

Kardaki Izvor

Nedaleko od jugoistočne strane palate Mon Repos nalazi se izvor Kardaki, poznat po kvalitetu i obilju vode koja iz njega izvire.

Pesnik Mavilis je 1896 napisao sonet o ovom izvoru, opisujući ono što stari Krfljani govore: "svaki stranac koji se napije vode sa ovog izvora, ostaviće svoju domovinu i zauvek se vratiti na Krf"

Sam izvor Kardaki korišćen je od strane i trgovačkih i vojnih brodova, koji su plovili pored Krfa. Starosedeoci su preko leta, kad je u gradu bilo manje vode, dolazili na ovaj izvor da dopune svoje zalihe. Nekada je tu postojala i kamena lavlja glava, simbol Venecije, iz čijih je usta izbijala voda.
Veruje se da naziv kardaki potiče od venecijanskog izraza "vardia", što znači noćna straža.Krfljani su to prvo pretvorili u "vardaki", a na kraju u "kardaki". Kao što ime sugeriše, verovatno su oko izvora bile postavljene straže, da ga zaštite od neželjenih posetilaca.
Kada je 1882 godine, voda iznenada prestala da teče, Britanci, koji su tada vladali Krfom, izvršili su iskopavanja da ustanove razlog nestanka vode. Tom prilikom su otkrili drevni Apolonov hram.
1898 godine izvor je popravljen, a iznad samog izvora postavljena je spomen ploča. Od Kardakija se strmim stepenicama možete spustiti do male ali prelepe ušuškane plaže sa kristalno bistrom vodom. Do izvora (i plaže)se lakostiže sa vrha brda Analipsis, na kome se nalazi i istoimeno šumovito predgradje Kerkire.

{jcomments on}

Vi ste ovde: Home Impresije Kardaki Izvor