MOJ KRF

vodič po najlepšem ostrvu Mediterana

Impresije s KRFA - www.mojkrf.info

Maslinjaci na Krfu

masline na Krfu

Bez sumnje, najvažniji proizvod Krfa je maslinovo ulje. Procenjuje se da na ostrvu ima preko četiri milona stabala, od kojih su mnoga staraija od 400 godina.Od ukupne svetske proizvednje maslinovog ulja, oko 3 % potiče s Krfa. Logično pitanje je: "Zbog čega se u prodavnicama  (izvan Krfa) ne može naći ulje s ovog ostrva?". Odgovor je pomalo komplikovan:
Jedan - Pre svega, masline na Krfu su veoma stare i OGROMNE.To znači da ih je nemoguće mehanički otresti, već Krfljani čekaju dobru oluju, da maslinke same opadnu. U prošlosti su se opale maslinke ručno saskupljale (veoma težak posao) i samo kvalitetni plodovi su se koristili za preradu.Pre nekoliko decenija počele su da se koriste mreže za prikuplljanje maslina. U jesen, mreže se polože na zemlju ispod stabala i tokom zime se dva ili tri puta "prazne". Tokom pražnjenja, mnogo nekvalitetnih i trulih maslinki nadje put do uljara - što neminovno pogoršava kvalitet dobijenog ulja.
Dva - Na krfu uz par izuzetaka gotovo da i nema savremenih rafinerija i pogona za flaširanje koji bi u ozbiljnim količinama proizveli ulje dovoljno kvalitetno za izvoz. Posledica je da se najveći deo prebacuje u Italiju, gde se dalje preradjuje i zatim prodaje kao italijansko!
Tri - Veliku ulogu u svemu ovome ima i prilično ležerna priroda samih Krfljana (opet uz par časnih izuzetaka, ali o tome neki drugi put), kojima i nije baš naročito stalo da nešto promene, već uglavnom "posmatraju kako maslinke same opadaju".
 
S druge strane, mora se reći da su maslinjaci na Krfu zaista fantastični. Za razliku od drugih regiona, stabla maslina na Krfu se ne orezuju, već su puštena da slobodno rastu i potpuno razviju svoju veličanstvenu visinu i širinu.Zato se u krfskim maslinjacima može uvek naći senovito mesto i svežina,a šetnja ispod 400 godina starih krošnji je nešto što se ne zaboravlja. Povrh toga, ako pronadjete dobro krfsko maslinovo ulje, uverićete se da je njegov miris i kompleksnost ukusa jednostavno izuzetan i bolji od bilo kog drugog maslinovog ulja
Vi ste ovde: Home Impresije Maslinjaci na Krfu