MOJ KRF

vodič po najlepšem ostrvu Mediterana

Impresije s KRFA - www.mojkrf.info

Anuncijata - Zvonik bez crkve

 

U ulici Evgenija Vulgaresa, jednoj od najprometnijih i najvažnijih trgovačkih ulica Kerkire, nalazi se visoki, stari zvonik, ali bez crkve uz njega. Mnogi turisti zastanu da fotografišu ovu gradjevinu, ali retko se može naći koji da zna o čemu se radi i kakav je značaj zvonika. To i nije neko čudo, jer ni većina Krfljana ne zna puno o tome.
Zvonik je deo nekadašnje katoličke crkve Annunziata (Evaggelistria na grčkom, ili Blagovesti na srpskom jeziku). Izgradjena je krajem XIV veka kao manastir, a radove je finansirala poznata napuljska familija Kapeće. Taj deo Kerkire se tada zvao "Borgo", što na italijanskom znači "periferija", s obzirom da je centar grada tada, pa sve do kraja XVI veka bio oko Stare tvrdjave.
Manastirski kompleks je osim Bogorodici posvećen i Svetoj Luciji (Aghia Loukia), a njime su upravljali monasi reda Svetog Augustina.
Podaci kažu da je otvaranje manastira bilo na Svetog Jovana, 7 januara 1394 godine i da je taj čin privukao ljude iz svih delova Krfa.
1713. godine biskup Zako je preuzeo manastir od "Augustinaca Palestine" kako se red tada zvao i od celog kompleksa samo je crkva ostala u upotrebi.
 
Anuncijata je bila i spomenik panevropskog značenja. U njoj su bili sahranjeni ostaci zapadnoevropskih plemića poginulih u jednoj od najvećih pomorskih bitaka u celokupnoj istoriji čovečanstva  - bitke kod Nafpaktosa (Lepanta) 1571 godine, koja je označila kraj turske pomorske ekspanzije.
 
Zanimljivo je da je poznati španski pisac Miguel Servantes, autor Don Kihota, proveo godinu dana u Anuncijati oporavljajući se od rana zadobijenih u borbi kod Lepanta (leva ruka mu je ostala nepokretna). Doduše treba reći da neki izvori kažu da je Servantes boravio i u manastiru Svete Justine u Garici
 
14 septembra 1943, Nemci su bombardovali Krf i znatno oštetili crkvu. 1953 godine lokalna vlada Krfa je bez naročitog razloga, ne uzimajući u obzir značaj objekta, potpuno srušila crkvu, dok je zvonik ostao. 
 
Poslednjih nekoliko godina vlada Italije je pokušala da finansijski pomogne revitalizaciju zvonika, ali na žalost izgleda da nema dovoljno zainteresovanosti za taj projekat s krfske strane. Ipak u septembru 2012 godine, učinjen je bar mali pomak - postavljena je tabla o boravku Servantesa na Krfu.
Vi ste ovde: Home Impresije Anuncijata - Zvonik bez crkve