MOJ KRF

vodič po najlepšem ostrvu Mediterana

Impresije s KRFA - www.mojkrf.info

Palata Sv. Mihaila i Djordja

Palata Svetog Mihaila i Svetog Djordja (Palati tou Agìou Michaìl tou Georgìou) je najlepši ostatak britanske vladavine na Krfu i jedna od najvećih znamenitosti ne samo na Krfu, već u čitavoj Grčkoj.

Jedina gradjevina koja je veća od nje je palata Otonas u Atini, u kojoj se nalazi grčki parlament.  Palata je sagradjena  za vreme ser Tomasa Mejtlanda, prvog guvernera Jonskih ostrva - od 1819 do 1924 godine. U početku je u njoj bio stacioniran kraljevski bataljon (Knightly Battalion of Saints Michael and George), koji je za kralja Džordža III ispunjavao službu na Malti i Jonskim ostrvima.

Palatu je projektovao pukovnik Džordž Vitmor u stilu engleskog romantičnog klasicizma. Izgradjena je od malteškog kamena. Ima tri sprata, glavnu zgradu i dva simetrična krila sa strane. Fasada je ukrašena nizom dorskih stubova, koji su na krajevima povezani s dva trijumfalna luka koji nose imena svetaca Mihaila i Djordja. Ispred palate se nalazi veoma lep vrt u kojem je statua lorda Adama Frederika, engleskog guvernera i čoveka koji je mnogo učinio za razvoj Krfa, izgradivši 11 km dugačak vijadukt kojim se pijaća voda dovodila u ovaj grad.
Obod krova palate je ukrašen simbolima 7 jonskih ostrva, delo grčkog skulptora Pavlosa Prosalentisa.

Tokom vremena, palata je imala različite namene. Bila je sedište britanskih guvernera, Jonskog parlamenta, a po odlasku Engleza s Krfa 1864 godine,  postala je letnja rezidencija grčke kraljevske porodice.

Palata je otvorena za posetioce svakog dana osim ponedeljkom. Radno vreme je od 8.30 do 19.00 tokom letnje sezone. Cena ulsznice je 3 Evra.

Vi ste ovde: Home Impresije Palata Sv. Mihaila i Djordja