MOJ KRF

vodič po najlepšem ostrvu Mediterana

Impresije s KRFA - www.mojkrf.info

Dolazak na Krf

vila na Krfu

Porodica Darel je poznata pre svega po Lorensu, diplomati i književniku (Aleksandrijski kvartet i mnogi putopisi). Njegov mladji brat Džerald je bio prirodnjak, ali takodje i pisac. Evo kako je on u svojoj poznatoj knjizi izdatoj 1956 godine - "Moja porodica i ostale životinje" opisao dolazak brodom na Krf, na kome su proveli skoro punih 5 godina (1935 -1940)

Sićušni brod se brekćući udaljio od talijanske čizme i isplovio na blijedo, sutonom osvijetljeno more, a dok smo spavali u pretrpanim kabinama, negdje na tom prostranstvu vode, koju kao da je izglancao sam mjesec,prešli smo nevidljivu graničnu liniju i ušli u sjajni, ogledalski svijet Grčke.
 Osjećaj promjene polako se uvlačio u nas, pa smo se u zoru probudili ispunjeni nespokojstvom i popeli se na palubu. More je nabiralo glatke tamnoplave mišice talasa dok se mreškalo u praskozorju, a pjena iz naše brazde blago se širilla za nama poput bijelog paunovog repa, sva blistava od mjehurića. Na istočnom obzorju blijedo je nebo bilo prošarano žutim zracima. Pred nama je ležala čokoladnosmeđa mrlja kopna, stisnuta u izmaglici, a u njenom podnožju nabralase čipka od morske pjene. To je bio Krf; počeli smo naprezati oči ne bismo li nazreli prave obrise planina, ne bismo li otkrili doline, planinske vrhove,klance i plaže, ali je otok ostao samo silueta.

Onda se sunce iznenada promolilo iza obzorja, a nebo se pretvorilo u glatko pocakljeno plavetnilo. Beskrajni, pedantni nabori mora za trenutak bi liznuli poput plamena, a onda se promijenili u duboki purpur prošaran zelenom bojom. Izmaglica se podigla u živahnim, gipkim trakama i pred nama se ukazao otok čije planine kao da su spavale ispod zgužvanog pokrivača smeđe boje, a nabori su im bili prošarani zelenilom maslinjaka. Duž obale krivudale su plaže bijele kao od slonovače između posrnulih gradova sazdanih od sjajnog zlatnog, crvenog i bijelog kamenja. Oplovili smo oko sjevernog rta glatke izbočine na grebenu boje hrđe u koji je bio uklesan niz džinovskih pećina. Tamni valovi podizali su našu brazdu i nježnoje nosili prema njima, a ona bi se tik pred njihovim ustima smežurala i žedno zašištala među stijenjem. Zaobišli smo oko rta i ostavili planine za sobom; otok se u blagoj kosini sada spuštao naniže, zamagljen srebrnim i zelenim prelivima maslinove boje, a tu i tamo prst kakvog crnog čempresa dizao se ka nebu u znak opomene. Plitko more u zalivima bilo je boje modrog leptira, a čak kroz buku brodskih strojeva dopirala je do nas, slabašno odzvanjajući o obale kao kakav hor sićušnih glasova, prodorna, pobjednička pjestna cvrčaka.

 

vila darel na krfu danas

Provukli smo se kroz galamu i zbrku u carinskoj kućici i izišli u sjajno sunčevo svjetlo na pristaništu. Grad se oko nas uzdizao strmo - naslage raznobojnih kuća nasumice nabacanih, čiji su zeleni kapci na prozorima bili raskriljeni kao krila hiljada noćnih leptirova. Iza nas je ležao zaliv, gladak kao činija, i tinjao onim nevjerovatnim plavetnilom...


Porodica Darel je živela u nekoliko, zaista reprezentativnih kuća na Krfu. Jedna od njih, ispred koje je i gornji snimak napravljen, je i Vila Anemmoyan  poznatija kao “Daffodil -Yellow villa" pored mesta Kontokali. Vila je izgradjena u venecijanskom stilu. Ima četiri sprata, nalazi se na samoj obali - odmah preko puta ostrvca Lazaret. Okružena je borovom šumom i visokim kamenim zidom. Danas je u vlasništvu poznate krfske porodice koja tu i živi.

Vi ste ovde: Home Impresije Dolazak na Krf