MOJ KRF

vodič po najlepšem ostrvu Mediterana

Impresije s KRFA - www.mojkrf.info

Lazaret

lazaret krfOstrvce Lazaret (na grčkom Λαζαρέτο) se nalazi 3km severoistoćno od grada Krfa. Pre je bilo poznato kao Agios Dimitrios. Ime su mu promenili Mlečani.

Naime, tu se nalazio sanatorijum za leprozne bolesnike lazzaretti - što je bilo uobičajeno ime za sva takva mesta širom Mediterana, jer su prve bolnice posle krstaških ratova, bile posvećene svetom Lazaru.

ostrvo lazaret krf

Svaki brod koji je dolazio na Krf, morao je prvo da provede četrdeset dana u karantinu na Lazaretu. Tu se vršila dezinfekcija sve robe koja je kao destinaciju imala luku Krf.
Za vreme francuske okupacije, rusko-turska flota je 1798 godine smestila vojnu bolnicu na ovo ostrvce. Lazret je bio i prvo prihvatilište i lečilište srpske vojske po prelasku preko Albanije, tokom Prvog svetskog rata.

II Svetski rat je doveo nove okupatore i nove nevolje. Lazaret je postao koncentracioni logor, u koji su smeštani i streljani zarobljeni pripadnici grčkog pokreta otpora. I danas na Lazaretu postoji zgrada u kojoj je bio smešten italijanski štab, kao i zid ispred koga su vršena pogubljenja.

Završetak rata nije doneo nikakve promene u dogadjanima na Lazaretu. Tokom grčkog gradjanskog rata od 1946 do 1949 godine, tu su zatvarani politički zatvorenici, od kojih je veliki broj na licu mesta bio i pogubljen. Bili su to mahom lideri i pripadnici grčkog Nacionalnog pokreta za demokratiju i nezavisnost, kao i simpatizeri grčke komunističke partije. Oni su se (na kraju, bezuspešno) borili protiv grčkih fašista, koji su imali punu podršku Britanaca i Amerikanaca.

Danas se radi na obnavljanju Lazareta. Crkva Svetog Dimitrija je potpuno obnovljena, a u nekadašnjem italijanskom štabu, nalazi se Muzej grčkog Pokreta otpora.

Brodići za Lazareto polaze iz Nove luke.

Vi ste ovde: Home Impresije Lazaret