MOJ KRF

vodič po najlepšem ostrvu Mediterana

Impresije s KRFA - www.mojkrf.info

Varkarola- festival čuda

Letnji festival na Krfu. Varkarola, borba Odiseja protiv PosejdonaKrf je tokom istorije puno puta bio meta raznih osvajača. 11 avgusta 1716 godine snažna turska flota je napala ovo ostrvo. Jedino je čudo moglo da spase Krf.

I prema narodnom verovanju, Sveti Spiridon, zaštitnik ostrva,  je ponovo uspeo da svojim čudima i verom, pomogne Krfljanima da potpuno poraze Turke i  tako sačuvaju ostrvo od turske najezde. Praznik Varkarola na Krfu. Sveti Spiridon uništava tursku flotuU čast ovog dogadjaja, na Krfu se svake godine održava festival pod nazivom Varkarola. Uvek je to subota koja je najbliža 11-om avgustu. Ranije se svetkovina praznovala u gradu Krfu, u Garica zalivu, ali je sada premeštena u prelepi zaliv u Paleokastrici.

 

 

 

Program se svake godine pomalo razlikuje, ali je format standardan. Veče počinje paradom, pračenom duvačkim muzičkim orkestrom, od marine do manastira iznad Paleokastrice. Posle toga centar dešavanja se seli na plažu, gde se uz lokalne igre i muziku s Krfa, uz učešće folklorne grupe iz Krinija, kao i krfskog filharmonijskog orkestra, čeka potpuni mrak.

Centralni dogadjaj se odvija na vodi. U zaliv prvo ulazi "pevajuća" barka sa horom iz Lakona, a zatim bakljama osvetljeni brodići koji reprodukuju pomorsku bitku protiv Turaka, ali i borbu Odiseja protiv Posejdona, kao i Odisejevo spasavanje od strane krfske princeze Nausikaje. Na kraju predstave, obavezan je veličanstveni vatromet.

Posle toga, plaža u Paleokastrici postaje najveća i najbolja diskoteka na Mediteranu. Cele noći se uz najpoznatije DJ s Krfa, odvija nezaboravna Beach Party. Praznik varkarole je svakako najpoznatiji i najupečatljiviji dogadjaj na Krfu. Ukoliko svoje letovanje na Krfu provodite u prvoj polovini avgusta, obavezno posetite ovaj festival.

Postoji još jedan letnji festival na Krfu istog imena Varkarola, ali je lokalnog karaktera. Održava se poslednje nedelje jula u mestu Kalami. Ova varkarola je povezana sa ljublvlju krfljana prema muzici i moru. Lokalni hor "Apolon" uz pratnju violina i gitara, izvodi tradicionalne grčke pesme.

Vi ste ovde: Home Impresije Varkarola- festival čuda