MOJ KRF

vodič po najlepšem ostrvu Mediterana

Impresije s KRFA - www.mojkrf.info

Tvrdjava Gardiki

tvrdjava Gardiki KrfRomejski utvrdjeni grad Gardiki se nalazi na jugu Krfa, u blizini sela Agios Matheos. Izgradjen je još u XIII veku. Podigao ga je epirski despot Mihailo II, koji je takodje izgradio i drugo poznato utvrdjenje Agelokastro. 

Gardiki na Krfu putokaz Tvrdjava je osmougaonog oblika i veoma snažnih zidina. Na svakom uglu nalazi se dobro utvrdjena kula. Mnogo puta je tokom istorije, zaštitio Krfljane od napada i pirata i Turaka. I dan danas utvrdjenje je veoma dobro očuvano. U sredini izmedju zidina, nalazi se i mala ruinirana bazilika.

Ukoliko vas istorija zanima i odlučite da posetite Gardiki, imajte na umu sledeće:

  • Do Gardikija se dolazi putem od Mesongija prema Ageos Mateosu, samo pratite signalizaciju.
  • Možete se parkirati pored puta.
  • Na samom mestu nema ničega turističkog - ni vodiča, ni priručnika, ni WC-a.
  • Prilikom obilaska, pazite kuda hodate, jer je teren neravan i na nekim mestima strm. Posebnu pažnju obratite na malu decu.

I još nešto - kada se od Ag.Matheosa krene ka pomenutoj tvrdjavi Gardiki, pa se nastavi jos oko 3 km, nailazi se na  neuglednu i veoma malu parcelu, sa skromnim spomenikom. Dakle tu u jednom najzabačenijih delova Krfa,na srpskom pise posveta prezivelih junaka Drinske divizije svojoj paloj sabraci, sahranjenoj na tom mestu. " Drincima..."

Vi ste ovde: Home Impresije Tvrdjava Gardiki