MOJ KRF

vodič po najlepšem ostrvu Mediterana

Impresije s KRFA - www.mojkrf.info

Izlet u Staru Peritiju

Izleti van uhodanih staza - Peritia KRF

Izleti izvan uhodanih turističkih ruta su uvek najbolji dodatak svakom odmoru. Verovatno vam ništa neće dočarati onaj stari Krf, kao poseta njegovom najstarijem selu - staroj Peritiji (Old Perithia gr. Palaia Peritheia). Peritia se nalazi visoko u brdima, na severo-istočnoj strani Krfa, tačno ispod vrhova Mt Pantokratora.


Porodični grbovi se i danas mogu videti na kamenim lukovima
 

Selo je osnovano još u 14 veku i tokom burne istorije služilo je i kao utočište za vreme piratskih napada.

Stara Peritia je nekada bilo veliko i živo selo, o čemu svedoči i veliki broj kuća - 130,  izgradjenih pod uticajem venecijanske athitekture, i 8 crkvica. Najveći broj zgrada i danas ima na sebi porodične grbove njihovih vlasnika Svaka od već pomenutih, sačuvanih crkvi, takodje pripada pojedinim familijama. Smatra se da su one i dale ime selu “Perithia” jer “perix-ton-thion” znači "okružen Bogom"

Po završetku II Svetskog rata selo je polako bivalo napuštano. Seljani su se selili bliže obali, gajili su masline i počinjali da se bave turizmom.

Danas je ono skoro potpuno napušteno.  Samo tokom letnjih meseci Perita oživi. Krfljani i stranci, koji za ovo selo znaju, tokom letnjih večeri, okupljaju se u Vasilisovoj taverni u centru sela, uživajući u čistom planinskom vazduhu, dobrom jelu i - istoriji. Odmah preko puta je i taverna Stara Peritia. Još od 1863. godine, kada je počela da radi, u vlasništvu je iste porodice i poznata je po izuzetnom gulašu od zečetine.

Vi ste ovde: Home Impresije Izlet u Staru Peritiju