MOJ KRF

vodič po najlepšem ostrvu Mediterana

Impresije s KRFA - www.mojkrf.info

Pešačenje po Krfu

{jcomments on}krf stazaAko posetite Krf izvan letnje sezone (ne zbog gužvi, već zbog vrućina), možete uživati u drugačijem doživljaju ovog ostrva. Naime, na Krfu ima nebrojeno mnogo pešačkih i biciklističkih staza, koje vode kroz maslinjake, šume, polunapuštena sela i pored divljih plaža, naročito na zapadnoj strani ostrva.

Najpoznatija je "Krfska staza" - Corfu Trail. Dugačka je 220 km i proteže se celom dužinom Krfa - od Kavosa, tačnije belih litica Arkudilasa na jugu, pa sve do rta svete Ekatarine (Agia Ekatarini) na severu

Od 2001 godine, kada je staza otvorena, hiljade ljudi je prošlo njenom celom dužinom. Sama staza je veoma dobro obeležena karakterističnim žutim pločicama sa slovima CT (Corfu trial) i strelicama za pravac kretanja. Oni koji žele da je prepešače celu, treba da odvoje 7 do 10 dana za taj poduhvat. Vreća za spavanje i mali šator su sve što je potrebno od opreme.

Ukoliko krenete iz Kavosa put izgleda ovako:

Brzo ćete se naći u maslinjacima, zatim proći pored napuštenog manastira Arkudilas i spuštate se do obale. Ubrzo se penjete i vraćate gore, kroz obradjena polja Spartere, pa ponovo kroz senovite maslinjake prema Lefkimiju. Ruta vas vodi do zelene doline Gardeno, pa se penje uz brdo i postepeno spušta prema stenama zapadne obale i na kraju do prelepe Zlatne Plaže.

Staza prati plažu i prelazi preko peščanih dina sve do jezera Korison, a zatim do sela Paramonas. Tu vas očekuje malo veći uspon, posle koga dolazite u središnji deo ostrva. Proćićete pored lepih sela Ano, Kato Pavaliana i vuniatades i preći preko reke Mesongi.

peske po KrfuStaza se dalje penje prema Komianati i Stavrosu. Ovde je i možda najlepši šumoviti deo kojim ćete proći - uspinjanje na vrh Agii Deka (Sveta Desetorica), koji je drugi vrh po visini na Krfu. Put postaje lakši i spuštate se u selo Agii deka, a zatim krećete prema Sinaradesu i ponovo na zapad ka Pelekasu. Spuštate se do plaže Mirtiotica, a onda penjnete do Vatosa i prolazite kroz pastoralnu dolinu sve do Liapadesa.

Sada vas očekuje prilično težak deo do Paleokastrice. Po izlasku iz Paleokastrice, na kratko staza postaje "urbana" - delom je asfalt, a deo je kaldrmisan i prolazi kroz Lakones, pored Bela Viste do Krinija. Tu se spuštate niz veoma strmu liticu do Agios Georgiosa. Naravno posle takvog spusta, očekuje vas i sličan uspon - sve do Prinilasa,a zatim kroz Pagi, preko reke Megapotamos do Agrosa.

Od Rekinija staza se spušta kroz šumu do doline Sokraki i do Spartilasa. To je mesto gde dolazite na pravi planinski teren. Strma staza se penje do taksarhis kapele i podnožja Pantokratora, najvišeg vrha na Krfu. Sada je ispred vas samo spust do Peritie,pa kozjom stazom kroz gustu šumu Parigori klisure. Konačno izlazite na more kod Almirosa i to je ujedno i poslednji deo Krfske Staze koja se završava na plaži St Spiridona.

Vi ste ovde: Home Impresije Pešačenje po Krfu