MOJ KRF

vodič po najlepšem ostrvu Mediterana

Impresije s KRFA - www.mojkrf.info

Manastir Pantokrator na Krfu

manastir Pantokrator na Krfu

Pantokrator, najveća planina na Krfu, leži u sredini severnog dela ostrva. Najviša tačka je 1000 metara iznad površine mora.

Sa nje se pruža pogled na celo ostrvo, grčke i albanske planine, a veoma retko, vidljiva je i obala Italije.

Istoričar Tukidid kaže da su ovde vodjene poslednje bitke izmedju autokrata i demokrata, za vreme krfskog gradjanskog rata 414. godine pre nove ere. Po legendi, sredinom XIV veka, jedan pastir je zaspao na vrhu Pantokratora. U snu ga je posetio andjeo i rekao mu da će pronaći Hristovu ikonu pored sebe i da se na tom mestu mora podići crkva koja bi čuvala tu ikonu.

Ovu legendu delimično podupire i rukopis koji je napisao monah Antimos. U ovom dokumentu stoji da je manastirska crkva podignuta 1347. godine, zajedničkim radom stanovnika okolnih sela. U dokumentu ne piše šta ih je nagnalo na ovaj poduhvat, kao ni šta se dogodilo sa ikonom. Manastir je potpuno izgoreo u XVI veku i obnovljen je tek sto godina kasnije.

manastir Pantokrator KrfPosvećen preobraženju Hristovom, manastir je oduvek privlačio i još uvek privlači hodočasnike sa celog ostrva, koji na taj dan, 6 avgusta dolaze na Pantokrator. Tokom decenija, posle II Svetskog rata, manastirom je upravljao monah Evdokimos Koskinas sa velikom posvećenošću i pažnjom. 1998 godine, novopostavljeni krfski vladika Timoteos, posetio je manastir i rekao:"U ovoj planini leži zlato". Uskoro je u manastiru otvorena prodavnica suvenira, gde se uz religijske predmete prodaju razglednice, cigarete i sladoled. To je izazvalo nezadovoljstvo i monaha Evdokimosa i lokalnog stanovništva, koji su tražili da se kiosk izmesti iz manastira u prazne monaške kelije, kojih ima oko manastira i sasvim bi dobro služili svrsi. Napravljena je i peticija sa stotinama potpisa i dostavljena vladiki, koji je jednostavno protestantima pokazao dva prsta i nastavio sa svojim projektom.

{jcomments on}

Vi ste ovde: Home Impresije Manastir Pantokrator na Krfu