MOJ KRF

vodič po najlepšem ostrvu Mediterana

Page Subheading opisi Krfa

izložba fotografija Freda Boisona na Krfu

Švajcarac Fred Boissonnas (1858-1946), najistaknutiji je potomak poznate porodice fotografa iz Ženeve. Njegovo ime je povezano s Grčkom. Od 1903 godine, kada je prvi put došao u ovu zemlju i na Krf, pa tokom više od 30 godina, Boissonnas je bio jedan od najboljih "ambasadora" Grčke. 

pivo od djumbira, ginger beer, tsitsibira

Osim maslina i kumkvata, pivo od djumbira je takodje zaštitni znak Krfa. Ginger beer kako ga zovu Englezi, ili Tsitsibira na grčkom, je veoma popularno bezalkoholno letnje piće na Krfu. 

masline na Krfu

Bez sumnje, najvažniji proizvod Krfa je maslinovo ulje. Procenjuje se da na ostrvu ima preko četiri milona stabala, od kojih su mnoga staraija od 400 godina.Od ukupne svetske proizvednje maslinovog ulja, oko 3 % potiče s Krfa. Logično pitanje je: "Zbog čega se u prodavnicama  (izvan Krfa) ne može naći ulje s ovog ostrva?". Odgovor je pomalo komplikovan:

Za mnoge turiste, pivo je nezaobilazni deo letovanja. Na Krfu imate priliku da popijete najsvežije pivo koje ste ikada probali. Mala pivara, CORFUBEER (ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ), nalazi se u Arilasu na severoistoku ostrva.

Kao novinar lista "Vreme", veliki srpski pisac Miloš Crnjanski, boravio je na Krfu 1925 godine i objavio reportažu koja baca posebno svetlo na krfsku epopeju:

Vi ste ovde: Home Impresije