MOJ KRF

vodič po najlepšem ostrvu Mediterana

Online rezervacija apartmana
i hotela na Krfu

Informacije o Krfu:

najlepše plaže na Krfu, taksi prevoz na Krfu, rent a car Krf,
Srpska kuća i muzeji na Krfu, Trajekt za Krf, Mapa Krfa

 

Dobrodošli na Krf

Leto 2019 - Hoteli i apartmani na Krfu

Provedite leto na Krfu. Izaberite jedan od preko 1500 izvanrednih apartmana i hotela na najlepšem ostrvu Mediterana. Rezervišite već danas svoj letnji odmor. Bez depozita, bez akontacije. Platite direktno u hotelu kada stignete na Krf.

Dasija, KRF

U Dasiji postoje dva vrlo udobna hotela sa 4 zvezdice, ali i manji pansioni i sobe različitog kvaliteta... opširnije

Sample image

Guvija, KRF

Obiluje zelenilom i svim onim što odlikuje celo ostrvo,sredjena plaža,sportovi na vodi, mnoštvo kafića... opširnije

Ipsos, KRF

Posebno popularno letovalište na Krfu poznato po bogatom i burnom noćnom životu ... opširnije

Sample image

Sidari, KRF

Idealan je za one koji traže gužvu i zabavu, jer Sidari nije mesto za otkrivanje antičke kulture... opširnije

Barbati, KRF

U podnožju Pantokratora Barbati je okružen maslinjacima i četinarima.Idealan je za one koji traže i mir i zabavu ... opširnije

Sample image

Roda, KRF

 Za razliku od nekih drugih naselja na Krfu, Roda još uvek ima stare kuće, koje joj daju izuzetan šarm. .. opširnije

Kavos, KRF

Bezbrojni barovi i noćni klubovi čine ga omiljenom destinacijom starijih tinejdžera  i onih koji se osećaju mladima ... opširnije

Sample image

Moraitika, KRF

Moraitika nudi raznovrsne sadržaje za sve ukuse. Taverne, barove, restorane i dobru plažu... opširnije

 

IMPRESIJE S KRFA

Srbi na Krfu

mauzolej na ostrvu Vido

Nakon jednog od najtragičnijih dogadjaja u istoriji Srbije - povlačenja srpske vojske za vreme prvog svetskog rata preko Albanije i luke Drač, oko 150.000 naših vojnika

stiglo je na Krf. Iskrcali su se u Guviji, a delom i u Mesongiju.


Iznemogla srpska vojska je lečena na ostrvu Lazaret, dok su mrtvi prebacivani na tada pusto ostrvo Vido, kod domaćeg stanovništva poznato i kao ostrvo zmija.
Na Lazaret su prve došle 21. januara 1916. moravska, pirotska i čačanska vojna bolnica. Uskoro je stiglo još nekoliko hiljada na smrt iscrpljenih i bolesnih mladića-regruta. Prvih nekoliko dana umiralo je dnevno i do 300 vojnika.
Preminuli vojnici su u početku su bili sahranjivani u rakama na kamenitoj obali ostrva Vida, a ubrzo, jer više nije bilo moguće fizički iskopati toliki broj grobova, njihova tela su polagana u  more izmedju Vida i Krfa. Oko 5.400 umrlih vojnika spušteno je u more, bez mogućnosti da budu sahranjeni, a ukupan broj preminulih na Krfu je oko 10.000.
 
Pesnik Milutin Bojić ovekovečio je srpsku ratnu dramu u pesmi „Plava grobnica“.

Na Vidu se nalazi mauzolej- spomen kosturnica na rađena po projektu arhitekte Nikole Krasnova, a završena je 1938. godine.

Na mermernim zidinama nalaze se 1.232 kasete sa kostima ratnika koji su bili sahranjeni na 27 krfskih grobalja, a čija su imena bila poznata. Kosti 1.532 nepoznata ratnika sahranjena su u dva spoljašnja bočna kamena bunkera. Iznad ulaza u mauzolej je velika reprodukcija Albanske spomenice s grbom Kraljevine Jugoslavije.

Za ostrvo Vido je mitropolit Dimitrije 1918. godine  rekao da je to srpski Jerusalim, dokaz vitalnosti srpskog naroda, herojske borbe za slobodu i stremljenja ka budućnosti.

plava grobnica spomen pločaPošto je na Krfu bilo sedište srpske vlade u progonstvu, na ostrvu su formirani gotovo svi nivoi organizacije državne uprave. Narodno pozorište na Krfu bilo je ustupljeno od strane krfskih vlasti za zasedanje srpskog Parlamenta od 19. januara 1916. do 19. novembra 1918. dok je u hotelu „Bela Venecija“ bila smeštena srpska Vlada.(Zanimljivo je da je vlasnik hotela „Bela Venecija“ u kome je bila smeštena srpska vlada, gospodin Janis Gazis, udao sve tri svoje ćerke za Srbe. Najstarija, Đovana, udala se za konjičkog oficira Milivoja Čolaka Antića. Augusta za Milana Stojadinovića, , koji se, 1936. godine, kao predsednik Vlade, svojim poginulim drugovima odužio podigavši Mauzolej na Vidu.Najmlađa Safiro udala se za profesora Ljubomira Kazimirovića.). Hotel Bela Venecija u neposrednoj je blizini starog gradskog jezgra grada Krfa. Orginalno zdanje srušeno je tokom Drugog svetskog rata u nemačkom bombardovanju. Na istom mestu podignut je skoro identičan objekat istog imena. Nekoliko stotina metara od hotela Bela Venecija je Srpska kuća. Muzej u kome je ovekovečena srpska golgota tokom Prvog svetskog rata.  Osim stotina fotografija, u Srpskoj kući se čuva i kopija Krfske deklaracije, kontroverznog dokumenta potpisanog 20. jula 1917. godine. Potpisali su ga, sa jedne strane Nikola Pašić, predsednik vlade Kraljevine Srbije, a sa druge Ante Trumbić ispred Jugoslovenskog odbora. Ovim dokumentom, u sred rata, Kraljevina Srbija praktično je ukinula samu sebe!

Crkve Sv. Arhanđela Gavrila, Sv. Trojice i Sv. Nikole bile su ustupljene Srbima. Na Krfu je formirana srpska osnovna škola sa 290 učenika i niža gimnazija sa 120 đaka.Izlazile su i „Srpske novine“ u tiražu od deset hiljada primeraka. Štampane su mnoge knjige kao i udžbenici za decu. Organizovana su sportska društva, održavale su se fudbalske utakmice sa savezničkim ekipama. Krf je bitan, takođe, jer je na njemu 1917. godine tu je potpisana „Krfska dekleracija“ kojom je zaključeno stvaranje Kraljevine Jugoslavije. Sve se ovo može videti u muzeju „Srpskoj kući“ u gradu Krfu.

Srpska kuća, počasni konzulat na KrfuTokom boravka na ostrvu Krfu Srbi su uspostavili jake veze sa mesnim stanovništvom. Veliki broj Srba je ostalo da živi na ostrvu, sklopljeni su mnogi brakovi .  Najuverljivije svedočanstvo o neizbrisivom tragu boravka Srba na Krfu je to da su se u rečniku starijih Krfljana zadržale reči: 'tata', 'baba', 'glava', 'kuća'. Na ostrvu Krfu je nastala i pesma „Tamo daleko“.

Na Krfu je postepeno, uz pomoć ljubaznih Krfljana,  sunca, lekara i redovne ishrane, nastupio oporavak srpske vojske. Prvo fizički, a onda i psihički . Jedan očevidac je zapisao: „Srbi lepo urediše i ukrasiše svoje logore“. Izgledali su „zdravi, dobro naoružani, opremljeni od pete do glave“. Francuskom poslaniku Ogistu Bopu „ovako brz i potpun preobražaj ličio je na čudo“.
 
Kada se od Mesongija skrene ka Agios Mateosu, uskoro se sa desne strane može videti tabla koja putnike obaveštava da su došli do groblja Drinske divizije. Spomenik su podigli „Drinci svojim drugovima iz ratova...“ , na kome su uklesani stihovi poručnika Vladimira Stanimirovića:

Na humkama u tuđini
neće srpsko cveće nići.
Poručite našoj deci
Nećemo im nikad stići.
 

Osim ovog tu je i spomenik Janisu Janulisu, koji je dao imanje za srpsko groblje. Na Krfu je zemlja vredna jer je nema dovoljno. Ali Janis je svoju njivu poklonio borcima Drinske divizije, da na njoj sahrane svoje mrtve drugove. Kada su, posle rata, kosti preminulih vojnika iskopane i prebačene u mauzolej na Vidu, Janis Janulis nije više želeo da svoju njivu obrađuje.Ostala je kao spomen njegovog velikog srca. Srbija mu se odužila time što je i njemu podigla spomenik na glavnom trgu Agios Mateosa, kod seoske crkve.  

česma oficira Drinske divizije na KrfuPutem od Gardiki tvrđave prema Paramonasu naićićete na  česmu koju su srpski oficiri posvetili svojim vojnicima. Svuda oko česme, po maslinjacima i proplancima, nalazili su se tokom 1916. šatori srpske vojske. Nažalost česma je presušila.

U Arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti, čuva se sledeće pismo:

Писмо једне Гркиње са Крфа Српском официру на Солунском фронту 1918. године

Откако сте Ви Срби отишли са Крфа, ја се још нисам развеселила. То веле све жене које живе на овом малом острву. За нас би било боље да нисте дошли на Крф, јер нам је сада горе.
За последње три године толико сам се била навикла на та питома лица војника, на њихове доброћудне питоме очи.

Чудна сте ви раса! Један руски пуковник ми рече да је то особина свих Словена.
Ове последње три године док сте били овде, проживеле смо лепо и пријатно.

Сваког дана трчала сам на прозор да видим каквог познатог српског официра, само да ми се јави и да се пријатно на мене осмехне. Било ми је доста за тај дан до спавања. Крф је онемео, не пева се више. Ваш народ стално пева и на то певање и тај жагор била сам се толико навикла.

Можете да ме сматрате за великог непријатеља вашег народа, јер сам увек желела да се што доцније вратите у своју отаџбину.
Дошли сте, показали шта је живот и отишли, а нас сте оставили несрећне.

Шта нам вреди и лепота и све друге лепе особине, које су Срби код нас нашли, кад нико у томе не уме да ужива.
Благо оним девојкама које су Срби одвели одавде и спасли на овом љубавном острву, пуном сунца и чемпреса, али без љубави.

архив САНУ
{jcomments on}

Popularni Hoteli

 
 

Vodič po Krfu

Srpsko-grčki Rečnik za turiste Srpsko-grčki Rečnik za turiste Nekoliko najosnovnijih reči i izraza na grčkom mogu biti od koristi za one turiste koji provode ... Opsirnije
Izložba fotografija Freda Boisona Izložba fotografija Freda Boisona Švajcarac Fred Boissonnas (1858-1946), najistaknutiji je potomak poznate porodice fot... Opsirnije
Pivo od djumbira Pivo od djumbira Osim maslina i kumkvata, pivo od djumbira je takodje zaštitni znak Krfa. Ginger beer ... Opsirnije
KRFSKO PIVO KRFSKO PIVO Za mnoge turiste, pivo je nezaobilazni deo letovanja. Na Krfu imate priliku da popijete najs... Opsirnije
Maslinjaci na Krfu Maslinjaci na Krfu Bez sumnje, najvažniji proizvod Krfa je maslinovo ulje. Procenjuje se da na ostrvu ima prek... Opsirnije
Crnjanski o Krfu Crnjanski o Krfu Kao novinar lista "Vreme", veliki srpski pisac Miloš Crnjanski, boravio je na Kr... Opsirnije
Anuncijata - Zvonik bez crkve Anuncijata - Zvonik bez crkve   U ulici Evgenija Vulgaresa, jednoj od najprometnijih i najvažnijih trgovačkih ulica ... Opsirnije
Pontikonisi - Mišje ostrvo Pontikonisi - Mišje ostrvo Par kilometara južno od Kerkire i svega 150 metara od poluostrva Kanoni, u uvali Halkiopolu... Opsirnije
Palata Sv. Mihaila i Djordja Palata Sv. Mihaila i Djordja Palata Svetog Mihaila i Svetog Djordja (Palati tou Agìou Michaìl tou Georgìo... Opsirnije
Brodogradilište u Guviji Brodogradilište u Guviji Zaliv u Guviji na Krfu je prirodna luka u kojoj se danas nalazi velika marina. Početkom XVII veka M... Opsirnije
Teatre Nobilo Teatre Nobilo Stara zgrada pozorišta San Djakomo u Krfu - Nobile Teatro di San Giacomo, je jedna od najl... Opsirnije
Dolazak na Krf Dolazak na Krf Porodica Darel je poznata pre svega po Lorensu, diplomati i književniku (Aleksandrijski kva... Opsirnije
Džems Bond na Krfu Džems Bond na Krfu Snimanje je obavljeno na sledećim lokacijama: Opsirnije
Ronjenje na Krfu Ronjenje na Krfu Jedno od najupečatljivijih doživljaja u čovekovom životu je upoznavanje podvodnog sveta. Isku... Opsirnije
Lazaret Lazaret Ostrvce Lazaret (na grčkom Λαζαρέτο) se nalazi 3km seve... Opsirnije

apartmani na krfu mesongi

apartmani na krfu barbati

apartmani na krfu dasijaHoteli na Krfu Art hotel Debono Guvija

zurich airport taxi

solar cooking

Kamerom po Krfu

Vi ste ovde: Home Impresije s Krfa opisi Krfa Srbi na Krfu