MOJ KRF

vodič po najlepšem ostrvu Mediterana

Palata Ahilion na Krfu - www.mojkrf.info

Palata Ahilion KRF

Palata carice Sisi - AHILION

Devet kilometara od grada nalazi se i veličanstvena građevina “Ahilion”, koji je podigla austrijska carica Elizabeta, poznatija od nadimkom Sisi.

Ona je dosla prvi put na Krf u teskoj depresiji i bolesna od turbekoloze. Vec posle par dana na ovom magicnom ostrvu sasvim se oporavila što je i bio razlog da tu podigne svoj letnjikovac. Zbog njene ljubavi prema grčkoj mitologiji dala je ime svom letnjikovcu Ahilion u čast junaka Ahila.

Posle tragične smrti carice Sisi, u Ahilion dolazi car Vilijam II. Za vreme I sv.rata u dvorcu se nalazila francusko-srpska bolnica, a potom prvi kazino u Grckoj.

Danas se u parku nalaze kopije antičkih statua od mermera i bronze. Desno od ulaza je mala katolička crkva. U Ahilionu su sačuvani dokumenti, lični predmeti i nameštaj carice Sisi. Dvorac i njegov vrt u koji je Sisi uzidala najveći dio svog života i ljubavi i danas turiste ostavljaju bez daha. U vrtu Ahiliona je cveće i rastinje iz svih krajeva sveta (za to je zaslužan Vilijem II). Na jednom njegovom kraju je skulptura od mermera Umirućeg Ahila, pogođenog u jedinu slabu tačku – petu, remek-delo nemačkog vajara Ernesta Gustava Hertera. Na drugom kraju vrta, na velikoj terasi koja gleda grad Krf, je pobednički Trijumfalni Ahil, skulptura od bronze, djelo vajara Johanesa Gotza. Skulptura je visoka 5,5 metara, a sa postoljem 11,5 metara. Ahil pobednik u ruci drži koplje i štit sa likom meduze. U vrtu su i mermerne statute bogova sa Olimpa, te devet muza zaštitnica umetnosti koje prate Tri Harite, kao i biste antičkih filozofa i pesnika, ali i ona Šekspirova. Tu je i statua engleskog pesnika, velikog obožavaoca grčke kulture Lorda Bajrona.

Ulaz u Ahilion staje 6 EUR, a pored impresivnog vrta moći ćete da vidite i prizemni deo samog dvorca, pa čak i samu spavaću sobu carice Sisi, najlepše žene svog vremena. Kažu da je upravo zahvaljujući njenoj senzibilnosti, mitskoj lepoti, nezavisnom i slobodnom duhu, skromnosti i jednostavnosti, koja je pomogla u ključnim momentima austrijskog carstva, Sisi jedinstvena ličnost te epohe.

Vi ste ovde: Home O Krfu ŠTA VIDETI Palata AHILION