MOJ KRF

vodič po najlepšem ostrvu Mediterana

Liston na Krfu - www.mojkrf.info

Liston KRF

Liston omiljeno mesto za izlazak na Krfu

Jedan od najpopularnijih delova grada Krf je Liston.

To je kompleks zgrada na Espianadi, u kojima se nalaze banke,a u prizemlju mnogobrojne kafeterije i restorani. Ovu elegantnu i aristogratsku gradjevinu, projektovao je čuveni francuski inženjer i arhitekta Leseps, 1807 godine. Leseps je poznat po izgradnji Sueckog kanala.

Dizajn Listona je baziran na izgledu poznate pariske ulice Rivoli. Zanimljivo je i poreklo imena. Naime u vreme vladavine aristokrata, postojala je specijalna lista, i samo oni ljudi čija su se imena nalazila na njoj, su imali pravo da šetaju ispod prelepih arkada Listona i sede u njegovim restoranima. Kasnije je to pravo delimično dodeljeno i ostalima - obični smrtnici su mogli da šetaju, ali samo po drugoj strani ulice. Svaka arkada Listona ima fenjer, pa je poznat i kao "ulica fenjera".

Preko puta Listona nalazi se ulaz u Staru Tvrdjavu, levo je palata Svetog Mihaila i Svetog Djordja. Crkva Svetog Spiridona se nalazi u neposredoj blizini, odmah iza Listona, a okolne uličice su pune različitih zanatskih radnji, naročito zlatara.

Vi ste ovde: Home O Krfu ŠTA VIDETI Liston