MOJ KRF

vodič po najlepšem ostrvu Mediterana

Najlepša sela na Krfu

Za vreme vašeg boravka na Krfu, posetite bar neko od živopisnih sela na ovom ostrvu. Krf ima mnogo sela - neka su na obali, a neka duboko u unutrašnjosti. Neka su razvila turizam, a neka su ostala potpuno netaknuta. Zajednički su im šarm i tradicionalna gostoljubivost.
Predstavljamo Vam nekolicinu sela na Krfu. Za tačne lokacije i opis rute do njih, molimo Vas da posetite našu starnicu Mape Krfa.


{jkefel kefelui=[tabs] title=[AGIOS MATEOS]}

Selo Agios Matheos KRF

Ovo planinsko selo se nalazi na 25 km južno od Krfa. Prilično je veliko za krfske standarde - 1500 stanovnika, koji se uglavnom bave poljoprivredom. Locirano je u gustoj šumi na istoimenoj planini i puno je šarmantnih kamenih kuća. Nekoliko kilometara od sela nalazi se i popularna istoimena plaža, kao i divlja plaža Halikounas. Iznad sela su Gardiki dvorac i manastir Christou Pandokrator

{/jkefel} {jkefel title=[AULIOTES]}

Selo Avliotes KRF

Selo Avliotes se nalazi na krajnjem severozapadu - oko 40 km udaljen od Kerkire. To je malo tradicionalno grčko selo iznad zalavi Agios Stefanos sa izuzetnim pogledom i na more i na unutrašnjost ostrva

{/jkefel} {jkefel title=[STRINILAS]}

Selo Strinilas KRF

Za one koji žele da upaznaju ruralnu Grčku, Strinilas je pravo otkrovenje. Selo se nalazi na samom vrhu najviše planine na Krfu - Pantokrator. Poznato je po izuzetno kvalitetnom i tvrdom kamenu "strinaria", po kome je i dobio ime. U Stranirasu se proizvodi i visoko-kvalitetno vino, karakterističnog ukusa, Moschato, koje možete probati u nekoj od planinskih taverni.
Sam put do Strinilasa je priča za sebe. Vijugav i strm, dovodi vas prvo u selo Spartilas. Tu se možete odmoriti u jednom od nekoliko kafeniona. Nastavite vožnju i posle 1km, nailazite na znak 'Petaleia 7 i Lafki 12'. Sledite taj put, uživajte u prizorima, sve dok ne stignete do džinovskog bresta na trgu - zaštitni znak Strinilasa.

{/jkefel} {jkefel title=[LAKONES]}

Selo Lakones KRF

Lakones je pitoreskno seoce na severozapadnom delu Krfa. Ima jednu jedinu ulicu koja prolazi kroz njega i koja je toliko uska, da su na oba kraja sela postavljeni semafori, kako ne bi dilazilo da udesa. Kuće u Lakonesu su pomalo ruinirane, ali pune šarma. Nije neuobičajeno da sretnete seljane u tradicionalnoj grčkoj odeći. Lakones je poznat po tome da pruža najlepši pogled na Paleokastricu.

{/jkefel} {jkefel title=[VATOS]}

Selo Vatos KRF

Vatos je malo i mirno selo u sredini ostrva. Udaljeno je oko 12 km od grada Krfa. Mada se nalazi na planini, do nekih od najboljih plaža na Krfu - Ermones, Glifada, Miriotisa potrebno je samo desetak minuta vožnje.
Ispod Vatosa je veoma plodna ravnica - dolina Ropa, koja predstavlja dno nekadašnjeg jezera i zauzima veliki deo centralnog Krfa. Kroz dolinu prolazi reka Ermones. Tu medju, pašnjacima, vinogradima i maslinjacima, nalazi se i izvanredan teren za golf sa 18 rupa. Cela ova oblast nije turistički razvijena i predstavlja izuzetnu bazu za miran i opuštajući odmor.

{/jkefel} {jkefel title=[LEFKIMI]}

Selo Lefkimi KRF

40 km južno od grada Krfa, nalazi se drugo po veličini naselje na ostrvu - Lefkimi. Ima oko 5000 stanovnika i administrativni je centar južnog dela ostrva. Lefkimi je i luka sa regularnim feribot linijama za Igumenicu. Ukoliko vaš odmor provodite u Kavosu, Mesongiju ili Moraitiki, brže je i jeftinije da koristite trajekt za Lefkimi. Samo mesto je inače u kopnu i nema izlaz na more. Okruženo je plodnom ravnicom sa puno vinograda i maslinjaka. Poznat je po kvalitetnom vinu. U lefkimiju se nalaze dve izuzetno lepe crkve Agioi Theodoroi i Agios Arsenios.

{/jkefel} {jkefel title=[PETRITI]}

Selo Petriti KRF

Šarmantni Petriti je lociran na jugoistoku Krfa. Nalazi se izmedju Bukarija i Lefkimija i poznato je ribarsko selo. Najbolje vreme za posetu je rano jutro ili uveče. Tada možete videti desetine većih i manjih ribarski brodica i posmatrati ribare kako pripremaju mreže za ulov.
Petriti je veoma popularan i pruža sve mogućnosti koje današnji turisti zahtevaju - od prodavnica, preko taverni, pa čak i barova. Iznad Petritija se nalazi selo Korkades, poznato po lepoj crkvi i vrednim ikonama.

{/jkefelend}

Sela na Krfu

Vi ste ovde: Home O Krfu NAJLEPŠA SELA