MOJ KRF

vodič po najlepšem ostrvu Mediterana

Muzeji na Krfu - www.mojkrf.info

Muzeji na Krfu

Srpska Kuća na Krfu

Srpska kuca na Krfu

Moustoxidou 19., Krf

Srpska kuća je muzej posvećen stradanju srpske vojske tokom povlačenja preko Albanije u Prvom Svetskom ratu, 1915 - 1916 godine. Muzejska postavka sadrži veliki broj eksponata - predmeta (oružja i opreme), dokumenata i fotografija iz tog tragičnog i slavnog perioda srpske istorije.
U Muzeju se nalazi i počasni konzulat Republike Srbije.

Ostrvo Vido

Ostrvo Vido Plava Grobnica

Vido je ostrvce kraj grada Krfa,na kome se nalazila bolnica za srpske vojnike koji su došli na Krf posle prelaska preko Albanije. Veliki broj srpskih ratnika je sahranjen u moru kraj ostrva, u "plavoj grobnici". Kralj Aleksandar je`na Vidu izgradio mauzolej u kome su zapisana imena onih koji su tu izdahnuli, a čija su imena bila znana.
Ostrvo je udaljeno svega kilometar od gradske luke u Krfu i da bi se stiglo do njega potrebno je desetak minuta vožnje brodićem.

Arheološki Muzej Krf

Arheoloski muzej na Krfu

1 Arm. Vrailas St. - Tel. 06610 30680

U Arheološkom Muzeju na Krfu možete videti izložbe posvećene istoriji Krfa i upoznati se sa kulturom i umetnošću velike pomorske sile Jonskog mora, koja je svoj vrhunac dosegla u V veku pre nove ere. Medju eksponatima se nalaze nadgrobni spomenici sa Garice, statue kurosa i kore, mnoge mermerne skulpture, bogata numizmatička zbirka, kao i pediment iz Gorgone (585 p.n.e.) sa velikog Artemisovog hrama. To je ujedno i najstariji predmet takve vrste u celoj Grčkoj.

Muzej Azijske Umetnosti

Muzej Azijske Umetnosti na Krfu

Palace of Saint Michael and Saint George - Tel. 06610 30443

Jedinstven muzej u Grčkoj. Preko 11 hiljada eksponata koje su privatni kolekcionari poklonili ovom muzeju, potiču uglavnom sa dalekog istoka. Mogu se videti kineske bronzane urne (1200 godina pne), japansko samurajsko oružje, estampe i pozorišne maske. naročito su zanimljive jedinstvene helenističko-budističke skulpture koje potiču iz Gadare u Pakistanu i koje su nastale pod uticajem Aleksandra Velikog u ovom regionu.

Antivouniotissa Muzej

Antivouniotissa Muzej

Arseniou St. (Mouragia), tel. 06610 38313

Jedna od najstarijih i najbogatijih crkava na Krfu. Od 1984 godine u njoj se nalazi izvanredna kolekcija ikona i predmeta koje su radili poznati umetnici Mihailo damaskin, Cafuri, Emanuel Canes i Viktor i Mihailo Avrami. Pet vekova religiozne umetnosti.

 

Solomos Muzej

Solomos muzej na Krfu

Arseniou St. (Mouragia) tel.06610 30674

Kuća u kojoj je živeo veliki grčki pesnik Dionisios Solomos (1798-1857). Solomos je napisao reči grčke himne. Možete videti njegov radni sto,rukopise, kao i seriju portreta pesnika i članova Solomosove škole.

 

Numizmatički Muzej Krf

Numizmatički muzej na Krfu

Ionian Bank Building, Square of the Heroes, tel. 06610 41552

Jedinstven u Grčkoj i jedan od najinteresantnijih muzeja ove vrste u celom svetu. Otvoren je 1981 godine u prostorijama Jonske banke na Trgu Heroja u Krfu. Prikazana je velika kolekcija novčanica, novčića, kao i tehnologije i mašine za izradu novčanica - proizvodnja specijalnog papira,metalne štamparske ploče, zaštita, čuvanje i distribucija.

Muzej Školjki Krf

Muzej skoljki na Krfu

Nalazi se u blizini Benicesa. Ovaj interesantni muzej je inicijativa gospodina Napoleona Sagiasa, koji se posle dvadesetogodišnjeg boravka u Australiji, 1989 godine vratio na svoj rodni Krf. Sa sobom je doneo impresivnu kolekciju školjki, morskih fosila, korala, kao i preparirane ribe, ajkula i ostale zanimljive primerke koji su sada izloženi u ovom muzeju. Svakako najvažniji eksponati su veoma retka i skupocena školjka Cypraea fultoni čija se vrednost procenjuje na 20 hiljada dolara i školjke Tridacna gigas, tešku 65 kg, i Haliotis iris (Paua shell), najlepše školjke na svetu koja se mogu naći samo u vodama Novog Zelanda.

Etnografski Muzej Krf

etnografski muzej na Krfu

Sinarades Mesis -

Osnovan je 1989 i nalazi se u selu Sinarades. Predstavlja rekonstruisanu tradicionalnu krfsku seosku kuću iz XIX veka, sa svim objektima tog doba - narodna nošnja, poljoprivredne alatke, muzički instrumenti, zanatski alati, kuhinjski pribor, itd. Otvoren svakog dana od 9.30 - 14. Cena ulaznice 1.50 EUR

 

Muzej keramike Krf

muzej keramike na Krfu

U ovom muzeju možete videti izuzetnu kolekciju krfske karamike, svedočanstvu doba kada je ova umetnost cvetala na ovom ostrvu

 

British Barracks, New Fortress tel. 06610 27370

 

 

Lokacije i rute do navdenih muzeja, možete pronaći na našoj stranici Mape Krfa.

Vi ste ovde: Home O Krfu MUZEJI NA KRFU