MOJ KRF

vodič po najlepšem ostrvu Mediterana

Kolima za Krf - www.mojkrf.info

Kolima do Krfa


 


Srpsko vojničko groblje u Solunu Zejtinlik Manastiri Meteori

Pre svega po ulasku u Grčku, pomerite sat unapred za jedan sat (imajte to pomeranje u vidu ako ste planirali da za dan dođete u Igumenicu i da uhvatite neki poslednji trajekt) i nastavite dalje.

Novi autoput Solun - Igumenica je znatno skratio vreme putovanja, pa je sada za tu relaciju potrebno manje od tri sata vožnje. Autoput je izvanredan, ali je na njemu veoma malo benzinskih pumpi i odmarališta. Zbog toga, potrudite se da Vam rezervoar bude pun, pre nego što se odvojite ka Igumenici. U protivnom, moraćete da silazite sa autoputa i da tražite benzinsku pumpu po obližnjim naseljima, što može da bude veoma naporno i frustrirajuće.

Ukoliko ne žurite ili ste krenuli dan ili dva pre početka Vašeg arnžmana, preporučujemo Vam da svratite do Soluna.
Od mnogih atrakcija koje Solun ima, predlažemo Vam da posetite Srpsko vojničko groblje nа Zejtinliku. U njegovom sklopu su smešteni grobovi srpskih, frаncuskih, itаlijаnskih, engleskih i ruskih vojnikа poginulih u borbаmа i proboju Solunskog frontа u Prvom svetskom rаtu. Kompleks grobljа je podignut nа prostoru nа kome se od 1916. godine nаlаzilа Glаvnа vojnа poljskа bolnicа srpske vojske, u sklopu koje je nаstаlo i groblje zа preminule koje je vremenom prerаslo u dаnаšnji kompleks.

Druga destinacija su manastiri Meteori ili kako Grci kažu Meteora. Da biste stigli do Meteora, možete  voziti autoputem ka Atini, i negde kod Larise se odvojiti desno ka Trikali, posle koje vam treba još 20 km vožnje. Ko prvi put prolazi ovuda, može da se zaustavi i prenoći i u Trikali (simpatično mesto), ali je bolje  da produžite do Kalambake i da izaberete neki od mnogobrojnih hotelčića koji će vas tamo sačekati (40-60€, noćenje sa doručkom). Kalambaka se nalazi u samom podnožnju ovih čudesnih stena.
Manastiri Meteori (grč. Μετέωρα) je grupa pravoslavnih manastira u blizini grčkog grada Kalambake, u zapadnoj Tesaliji. Manastiri su veoma poznati po svom nesvakidašnjem položaju na stenama-stubovima i smatraju se najvrednijom skupinom manastira u Grčkoj posle Svete gore. Meteori su i na spisku kulturne baštine UNESKOa.(izvor wikipedia.org).

Za tačne rute i kilometražu  do Zejtinlika, Meteora i luke Igumenica, posetite našu stranu Mapa Krfa.

Vi ste ovde: Home O Krfu KOLIMA ZA KRF